Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pergamentet – om å gjenoppstå med stil

pergamentet_cdLeserglede, eleganse, frydefull fantasi og gjensyn med gamle helter. Pergamentet dreier seg om å gjenoppstå med stil!

 

Bakgrunnshistorie: Da Rødsonen ble sluppet (2006), den tiende boken i krimserien om Fredric Drum og Skarphedin Olsen, insisterte forfatteren, Gert Nygårdhaug, at dette var den siste krimboken han skulle skrive. Det er verdt å merke at han allerede i starten av denne serien bestemte seg for å skrive ti bøker, og det var det. Rødsonen er også en bok som setter et (indirekte og nesten) absolutt punktum for videre eventyr med disse heltene, da boken avslutter med starten i den første boken i serien (Honningkrukken, 1985).

 

Men, nei da! Gert har med magiske håndgrep faktisk hentet frem igjen våre to gamle helter, men denne gangen er Fredric Drum mer en figur i bakgrunnen. I Pergamentet, Gert Nygårdshaug siste bok,  møter vi nok en gang KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen som uforvarende blir kastet ut i en mystisk mordgåte, og blir deretter instruert til å bistå Oslo-politiet i oppklaringen av et stadig mer intrikat og delikat mysterium.

 

For alle oss som fulgte Skarphedin og Fredric gjennom hele serien er det nesten et rørende gjensyn med den gamle etterforskeren. Den slu, gamle ringreven, oppfarende og drømmende; han besitter absolutt alle av sine gamle karaktertrekk og genuine særheter, han oppbevarer sin Stilton under armhulene for at den skal modnes riktig, og selv  ansiktsmimikken er den samme. For oss som kjenner ham er det rasende underholdende med alle de små cluene til de tidligere bøkene og mysteriene forfatteren har stukket inn i fortellingen. Vi kan ikke gjøre annet enn det som Skarphedin selv gjør, vi gliser skjelmsk og nikker.

 

Del av en side fra det merkelige middelaldermansuskriptet.

Del av en side fra det merkelige middelaldermansuskriptet.

Pergamentet er en krim som handler om et mystisk manuskript fra middelalderen, det såkalte Voynich-manuskriptet. I Norge blir en kryptolog funnet skutt, og senere blir ytterligere to drap i London satt i sammenheng med dette. For øvrig er en av de drepte i London en verdenskjent konspirasjonsforfatter, David Broomfield (Gjett hvem det siktes til) – som kanskje satt med nøkkelen til å dekode det berømte manuskriptet. **

 

 

Alt ser ut til at det er kryptologens nyslåtte enke som har drept alle sammen, men Skarphedins deduktive evner og underlige forhold til begrep som tid og rom gjør at han ser noe større.

Vi møter et manuskript som det er verdt å drepe for, vi møter utroskap og sammensvergelser, farlige agenter fra Vatikanet og gamle keltiske myter. Her går blodig alvor og lun og snedig humor hånd i hånd.

Pergamentet er en utypisk krim som elegant skiller seg fra all sedvanlig regelbundet mainstream nordisk kriminallitteratur. Dette er en ekstremt underholdende bok med det samme mesterlige litterære håndverket Nygårdshaug har vist gjennom hele sitt lange og rike forfatterskap.

Gled deg!

 

 

**

Broomfields eksisterende alter ego skrev nemlig en bestselgende roman som ble lansert i 2013 med nøyaktig den samme løsningen på et kjent problem som Nygårdshaug gjorde i Chimera, en bok som kom ut i 2011. Det er lite trolig at ”Broomfield” leste Chimera før han skrev sin bok, det sier forfatteren selv også. Men denne gangen har han forsikret seg og kommet ”Broomfield” i forkjøpet ved å myrde ham før han fikk gått løs på det samme middelaldermanuskriptet!

 

Kalde fakta:

 

 

lest 3 516 ganger

del på

Comodo SSL