Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Codex – full pakke

Ikke noe er bedre enn å få avkreftet fordommer og misoppfatninger. Det meste av min verdensoppfatning ble alvorlig utfordret da Tom Egeland av egen vilje forlot selveste Aschehoug forlag og meldte overgang til nystartede Capitana. Haken min smalt i alle fall i bordet, for hvem vil med viten og vilje forlate selveste Rex Deis tempel – og hagefest? Dette spørsmålet avledet flere hypoteser, hvorav den ene var at noe muligens hadde skjedd med skrivehånden hans. Derfor var spenningen ulidelig stor da jeg kastet meg over nok et eventyr med Bjørn Beltø, Tom Egelands «Codex».

 

Jeg snur litt på utredningsretningen og konkluderer først: Tom Egeland er i litterær storform. Boken, designet, de typografiske virkemidlene, den sindige og neste Egeland-varemerkede inndelingen i korte kapitler og deler, er akkurat som før. Codex er, som de fleste andre bøkene hvor vi følger den slitne albino arkeologen Bjørn Beltø, svært spennende lesning, og som alltid tar Egeland tak i og vrir på større spørsmål. Få kan som ham pirke og leke med ‘bøkenes bok’, for når han bedriver research, da gjør han det grundig.

 

I Codex fremstår Bjørn Beltø som noen få promille mer selvsikker. Det skulle brått bare mangle om man kikker tilbake og ser alt hva han har måttet gå gjennom, og ikke minst oppdage. Det er få arkeologer som har hatt gleden av å hilse på paven selv, samt lokalisere graven til Jesus, bare for å nevne noe. I Codex er han invitert som observatør ved en utgraving i Roma hvor man i en sarkofag inneholdende levningene etter en pave Lucas også finner (av alle ting) Jesu’ tornekrone, samt et manuskript (chiffer) som er kjent som den tapte Codex Christi.

Som ved alle arkeologiske utgravinger hvor Beltø er med får han straks følelsen av at noe er som det ikke skal være. De uvurderlige funnene kan stå i fare for å forsvinne, så derfor allierer han seg med noen av de britiske forskerne som leder utgravingen og hjelper til med å smugle tornekronen og codexen til England, hvor materialet kan analyseres og tolkes i sikre omgivelser med det best tilgjengelige utstyret.

Uten å røpe for mye av handlingen kan jeg si såpass at Beltøs gamle flamme i den fiktive organisasjonen SIS har en finger med i spillet; det er også rom for nok en romanse, og naturligvis slipper vi ikke unna et skummelt kloster og skumle munkeordner. Man skal heller ikke se bort fra at en stor, hemmelig etterretningsorganisasjon har en viss agenda i forhold til de meget spesielle relikviene, som slett ikke havnet i trygg forvaring da de endte i London. To av Beltøs medforskere mister livet. Parallelt med historien følger vi en grotesk politietterforskning fra krigens Italia. Ja, det er (som alltid) et stort persongalleri, det finnes en mengde tråder, men alt blir nøstet logisk og ordnet opp til slutt.

 

Om det er noe å utsette på Codex, så er det at den tar slutt så alt for fort. De 479 sidene er såpass spennende at det rett og slett er umulig å legge den fra seg. Beltø er og blir den samme tragiske, men lynintelligente skikkelsen som så mange av oss er blitt så glad i. Jeg håper og tror at det fremdeles finnes materiale å ta av for å sende ham ut på nye eventyr. Det eneste som irriterer meg er at jeg fant en bitteliten feil som korrekturen ikke hadde fått med seg (en ekstra bokstav i ett ord), men siden det var såpass spennende å lese, klarer jeg ikke å finne den igjen (!)

 

Som alltid tennes vardebålene hos de mest dogmatiske kristne når Egeland er klar med en ny bok som stiller spørsmål ved boken de tror på. I Codex reiser Egeland spørsmålet om hvorfor Paulus har fått en så fremtredende rolle i forståelsen av Bibelen. Siden jeg liker andre typer fantasy er jeg ikke kvalifisert til å delta i debatten om Jesus versus Paulus, men om du vil se noen av reaksjonene, så kan du jo ta en titt hos NRK.

 

Men, for alle oss som elsker thrillere med et intelligent tilsnitt, for alle oss som virkelig liker karakteren Bjørn Beltø, og som elsker å bli holdt i åndeløs spenning: Codex er en sann fornøyelse! Jeg håper virkelig at den kjære arkeologen vår kan tusle ut fra hytta i det skumle Juvdal og gi seg i kast med nye mysterier.

 

Min mening
100% %

Kalde fakta:

lest 5 505 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL