Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

OSS – Ofte Stilte Spørsmål

0 0 votes
Article Rating

Bokanmeldelser

Nei, jeg tjener ikke et øre på anmeldelsene. Det er absolutt umulig å kjøpe seg en god anmeldelse av en bok. Mine anmeldelser skrives ut fra min hjertens mening om bøkene jeg leser.

0 0 votes
Article Rating

Bøkene jeg anmelder har jeg enten kjøpt selv eller fått som gave. Det hender  at jeg får anmeldereksemplar fra forlag. Ingen av mine anmeldte bøker er kommet meg i hende ut fra krav, ønsker eller kompensasjon for å gi dem positiv omtale.

0 0 votes
Article Rating

Siden jeg kjenner en del forfattere så ja, jeg anmelder naturligvis også bøker fra forfattere jeg kjenner. Likevel leser jeg bøkene deres som alle andres bøker: Det er min subjektive oppfatning av boken, summen av delene, selve helheten som danner inntrykket og som jeg så skriver om. Det kunne ikke falle meg inn å skrive ufortjent fordelaktig om en bok bare fordi jeg kjenner forfatteren. Integritet er viktigst.

0 0 votes
Article Rating

Nei, jeg anmelder ikke alle bøker jeg leser, og hittil har jeg ikke anmeldt en eneste fagbok, barnebok, eller ungdomsbok selv om jeg leser det også. Jeg begynte først å blogge om bøkene jeg leser fra og med februar 2012. Alt jeg har lest før dette finnes kun i hjernen og sjelen min, men der har de det godt.

Det hender jeg begynner på bøker som jeg så mister all følelse for og ikke gidder å lese ferdig. De blir da heller ikke anmeldt.

En annen ting: Jeg anmelder heller ikke bøker som kommer fra forlag kjent som «Vanity publishing», altså, forlag med helt andre litterære terskler enn de etablerte norske forlagene.

Her finner du en oversikt over de etablerte norske forlagene.
https://www.skrivehula.no/forlagslista/

0 0 votes
Article Rating

Skriving og forlag

Nei og nei.

Mer utbrodert forklaring: Om jeg skulle anslå løst «timelønnen» for å skrive en bok som blir utgitt, er den på rundt 12 øre. Så rik på penger blir man ikke. Man blir heller ikke berømt.

0 0 votes
Article Rating

Hvor vått er et glass vann?

Det er rimelig å fastslå at de fleste romaner sjelden er under 250 sider. Noen er oppe i 1000 sider.

Jeg har fra flere hold hørt at en debutantroman nok bør ligge i området 70-80 000 ord. Det tilsvarer rundt 250-300 ferdige boksider. Nå er det naturligvis slik at det ikke er kvantiteten det kommer an på.

0 0 votes
Article Rating

Når du skal levere et manus bør det se slik ut:

 • 1,5 eller 2 i linjeavstand.
 • Bruk en font med serifer (for eksempel Times New Roman)
 • Fontstørrelse på 12
 • Gjerne bredere venstremarg enn høyre, topp og bunnmarger
 • Sidene skal pagineres (nummereres)
 • Du skal IKKE stifte eller lime sammen eller sette arkene i en perm
 • Du skal IKKE bruke fancy farger på skriften
 • Du bør IKKE levere krøllete og sølete papir
 • Du bør levere et kort følgebrev hvor du i det minste oppgir kontaktdetaljer og gjerne noen få linjer om manuskriptet. Ikke noe annet.
 • Du får IKKE manuskriptet i retur
Dessuten, husk: Slapp av, forlaget VIL gjøre alt i sin makt for å nå deg hvis du har skrevet en killertekst.Ikke mas.

PS: Her er en oversikt over alle norske forlag. Og her finner du en oversikt over forlag hvor du selv gir ut boka di.

0 0 votes
Article Rating

Å bli refusert vil si at forlaget IKKE antar manuset ditt. Det føles første gang omtrent som å få nei ved alteret. Slik: https://www.skrivehula.no/om-skrivehula-no/galgenhumor/

0 0 votes
Article Rating

Ok, du skal gi slipp på babyen din og sende den til bødlene. Om forlaget ønsker manuset tilsendt på papir gjør du følgende:

 1. Ikke send til mer enn ett forlag av gangen. (Forlagene sier det. Men det er opp til deg).
 2. Skriv et lite følgebrev om deg og hva du har sendt.
 3. Pass på at brevhodet er stilet til riktig forlag …
 4. Sørg for at du har mer enn nok porto.
 5. Send mansukriptet som en fin bunke utskrift. IKKE i perm eller mappe etc. Og ikke med revne ark med syltetøyflekker eller tårer på.
 6. Sjekk følgebrevet og manus en siste gang, har du oppgitt korrekte kontaktdetaljer?
 7. Gå til postkontoret og få om nødvendig hjelp til å få revet brevet ut av hånden din og postlegg det.
 8. Vent.
 9. Vent.
 10. Vent, og husk: liker de det, tar de kontakt.
 11. Vent.
 12. Etter et par måneder kan du begynne å etterlyse et svar og så lage en ny utskrift og sende det hele til et annet forlag, hvis ikke:
 13. Du har fått et refusjonsbrev MED en konsulentuttalelse. Har du fått det så les den grundig. Kanskje du må skrive om hele manus, kanskje kan det ikke reddes, men:
 14. Blir du refusert er sjansen størst for at du får et standard refusjonsbrev. Hopp tilbake til 12., sørg for å endre 3. og gjør så 7.
 15. Mens du gjør 8-11 kan du begynne med neste skriveprosjekt.
0 0 votes
Article Rating

Svar fra forfatteren

Så fint! Jeg er svært glad for alle som lurer på bøkene mine, eller alle som lurer på hvordan det er å være forfatter. Det finnes allerede egne sider for skoleelver, her: https://www.skrivehula.no/skoleelever/

Om du ikke finner svar på det du lurer på der, eller om du lurer på mye mer, så vil jeg alltid svare så godt jeg kan. Det er bare å ta kontakt.

0 0 votes
Article Rating

Om du ønsker lesing av manus, redigeringshjelp, språkvask eller annen tekstuell eller webfaglig bistand fra meg, tar jeg følgende betalt:

Per time: 450,-

Per dag: 3500,-

 

Jeg arbeider også som konsulent for Boldbooks. Les om det her.

 

0 0 votes
Article Rating

What! Må jeg r e g i s t r e r e meg for å kommentere?

Jepp, jeg bruker kommentarsystemet fra Disqus. Antagelig er du pålogget en av de store nettjenesten uansett, og da trenger du ikke å logge inn. Men OM du gjør det, er det kun ett klikk for å autentisere deg enten via Facebook, Google, Twitter, Open ID +++ . Du er garantert registrert hos minst en av disse. Derfor slipper du å registrere deg.

Jeg bruker Disqus fordi jeg ikke vil ha ansvaret for andres anonyme kommentarer.

0 0 votes
Article Rating

Breeeeeeems. Nye bøker er ikke dyre. Det er hundrevis, ja, ofte tusenvis av arbeidstimer bak en bok. Aner du hvor mange som kjemper om å få debutere eller å gi ut nye bøker?

 

Et stort forlag får kanskje 1000 innsendte manus hvert år. Av disse blir det et par, tre skjønnlitterære bøker hvert halvår. Resten refuseres. Tenk på det.

 

Det er kun et fåtall forfattere som selger såpass godt at de kan leve av det. Resten lever ikke av skrivingen sin. Så bøker er IKKE dyre. 3-400 kroner for en ny bok gir kanskje 60-70 kroner til forfatteren. For norsk er nemlig et meget begrenset marked.

0 0 votes
Article Rating

Ja, jeg debuterte høsten 2016 med øko-fantasyen «Isilds vrede»Liv Forlag. Boken er fantasy hentet fra norsk folketro og norrøn mytologi, ment for lesere fra 10 år. Boken ble innkjøpt av Kulturrådet og finnes dermed også i alle landets bibliotek som vanlig bok med stive permer, og som e-bok. Boken er mest ment for lesere fra 10-13.

20. oktober 2017 utkom  en frittstående oppfølger til Isilds Vrede, nemlig: «Belials inferno«. Denne er mørkere og råere, men også en fantasyfortelling som er mer egnet for crossover-markedet.  Boken er utgitt med stive permer og som e-bok. Denne er også innkjøpt av Kulturrådet. Anbefalt leseralder på denne er 12-16.

Mot slutten av august 2018 utkom min tredje bok, «Hels nidinger«. Dette er den tredje boken som utgjør trilogien om halvingene Trym og Frida. Den bygger på de to forrige bøkene, men kan også leses frittstående. Boken er utgitt med stive permer og som e-bok. Anbefalt lesealder er 13+.

0 0 votes
Article Rating

Ja, som alle andre boklesere har jeg naturligvis mine yndlingsforfattere. Av de norske finner du der spesielt Gert Nygårdshaug og Tom Egeland. Av de døde norske finner du André Bjerke og Jens Bjørneboe.

Av utenlandske forfattere er det naturligvis mengder, men én nålevende soleklar favoritt er den utmerkede Haruki Murakami fra Japan.

0 0 votes
Article Rating

Ja, det kan jeg, men jeg har dessverre ikke kapasitet til å gjøre det gratis. Det skyldes ganske enkelt at jeg har alt for knapt med tid i utgangspunktet. Jeg har full jobb, familiære forpliktelser og egen skriving som førsteprioritet.

Se eget punkt som viser hvor mye jeg krever for bistand.

0 0 votes
Article Rating

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL