Her vil jeg gi litt informasjon til skoleelever, og forhåpentligvis svar på spørsmål dere måtte ha om mine barn/ungdomsbøker og/eller om forfatterskapet mitt generelt.

Først noen svar på de vanligste spørsmålene:

Er det lettere å skrive bøker for barn og/eller ungdom?
Nei, det er det ikke. Det er vanskelig å skrive for de som er yngre enn en selv. Svært vanskelig, og det er mange feller å gå i. Heldigvis er jeg fremdeles ganske ung til sinns og har en ganske så heftig fantasi, så jeg storkoser meg når jeg skriver for og til dere!
Har du alltid drømt om å være forfatter?
Ja, siden jeg var 11 år har jeg faktisk gjort det. Det skulle derimot gå veldig lang tid før jeg til slutt kom meg gjennom nåløyet. Jeg forsøkte meg med en novellesamling jeg skrev da jeg var 16 år, men den ble min første refusjon (refusjon= ikke antatt, ikke ønsket som bok). Det var tungt!
Hvor får du idéene dine fra?
De kommer til meg, hele tiden! Jeg kan få en vanvittig god idé hvis jeg for eksempel er ute og rusler en tur, og svært, svært ofte om jeg er ute i naturen og har fred og ro rundt meg. Problemet mitt er ikke å få idéer, men å få tid til å gjøre noe med dem alle. Jeg er helt sikker på at de aller, aller fleste er utstyrt med en ganske så spennende fantasi, om de bare lytter til seg selv. Jeg pleier å ha med meg en liten notatbok hvor jeg skriver stikkord når noe kommer over meg. Noen sier at gode idéer er flyktige, og det kan være noe i det.
Hvor lang tid bruker du på å skrive en bok?
Det er like lett å svare på som å svare på hvor vått vann er. Først må man skrive ferdig et førsteutkast (hele fortellingen), og så må man jobbe knallhardt med å forbedre denne, på alle mulige måter. Det er en prosess som kan ta år, og det kan også det å skrive førsteutkastet gjøre. Det tar masse tid. Slik er det bare. Deretter, om det ferdig redigerte manuset er så bra du kan få det, skal det sendes til forlaget som vil ta stilling til om de tror på det. Gjør de det, skal du gjennom lange og mange runder med en redaktør som hjelper deg med å gjøre fortellingen din til en bok. Når den endelige runden da er over skal den ssite redigerte versjonen språkvaskes, og alt, alt som finnes av småfeil skal bort, før alt sendes til trykk. Før den tid har du vært med på å ta stilling til hvordan omslaget til boken skal være, du har vært med på å bestemme baksideteksten, du har forlengst underskrevet en kontrakt, og du er egentlig svært, svært lei denne teksten. Men – når boken foreligger, er det som et nyfødt barn!
♥  Hva er vanskeligst å skrive om?
Det aller viktigste i enhver bok er samspillet mellom karakterene, og ikke minst skildringen av dem, hvordan de tenker, hvordan de føler, og hvorfor de handler som de gjør. Sterke følelser er og blir vanskelig, men for meg er det aller, aller verste å skrive troverdig, godt og levende om nær initimitet. Du balanserer på en syltynn knivegg, for veien til å lage grusomme, platte klisjéer er farlig nær hele tiden.
Gjør du noe annet enn å skrive bøker?
Dessverre er det slik at det bare er noen få som kan leve av å gjøre det de elsker mest: nemlig å skrive bøker. Som de aller fleste andre forfattere er også jeg helt avhengig av å ha en helt normal jobb å leve av. Bøker skriver jeg på kvelder, netter, i helger og i ferier. Om jeg hadde vært så heldig at jeg bare kunne skrevet bøker, ville det komme mange flere og langt bedre bøker fra meg, og det i alle genre. Hva jeg jobber med? Jeg jobber med å formidle forskning. Jeg har jobbet med journalistikk og kommunikasjon hele livet. I tillegg er jeg frilans manuskonsulent og frilans redaktør.

 

PS: Om dere lurer på noe om forfatteren og hans forhold til fantasy som sjanger, kan dere lese et lengre intervju her! (9.oktober 2018)

Om det er mer du lurer på må du bare kontakte meg ved å trykke her. Du finner også mer informasjon om meg her, og her kan du se bibliografien min. Jeg har også en CV, den kan du se her.

Ja, jeg har mange skrivetips til de som lurer på det. Som en kuriositet: Jeg ble som sagt først gang refusert som 17-åring, og her kan du se konsulentuttalelsen jeg fikk den gang. Om du går med egne skrivedrømmer så tenk på den – det så ganske mørkt ut, men er du sta og virkelig vil, så får du det til til slutt!