Min farmor, Jenny Marie Hagen.

Min farmor het Jenny Marie (Johansdatter) Hagen, og ble født på selveste julaften i 1903 på gården Moan Øvre (Gnr.Brn 89/18) i Tynset. Det er samme måned og samme år som brødrene Wright lander etter å ha foretatt den første vellykkede flygning med et motordrevet fly. Før det, i august, ble Osebergskipet funnet på gården Oseberg i Slagen i Vestfold. I Serbia blir kongen og dronningen drept, og Henry Ford grunnlegger Ford Motor Company.

 

Norge er i en brytningstid. Industrien vokser til, det er ikke jord nok til alle, skogene er nesten hogd ut. Nøden er stor, og fortsatt emigrerer mange over Atlanterhavet. Det skulle gå to år til før Norge vedtok å oppheve -og opphevet- unionen med Sverige. Det året, da bestemor var to år, vedtok også parlamentet å skaffe til veie en egen, norsk konge, og den danske prisen Carl kommer til landet som Kong Haakon VII.

 

I 1905 var nok bestemor som toåringer flest, hun vaset rundt og bablet, omgitt av far Johan Hagen, som ble født i Vingelen i Tolga den 8. mars 1873, (garantert uvitende om at det senere skulle bli en kvinnedag), mor Johanne Haugen fra Røros Bergstad, som ble født 18. februar 1874, og neppe ante at hun har slektslinjer som strekker seg tilbake til adelskap i middelalderen.  Men farmor hadde også storebror Hjalmar Henry Hagen, født i 1900, og storesøster Signe Borghild Hagen, født i 1902 – to søsken som begge dro senere til Oslo. Toåringen Jenny ante ikke da at hun i 1906 skulle få en lillesøster, Gundvor Margrethe Hagen, som senere skulle emigrere til Canada, at Marie Hagen skulle bli født i 1908 og senere dra til Danmark (hvor alle spor slutter etter henne), og endelig minstetulla Johanne Hagen som kom til verden i 1912, og senere også flyttet til Oslo. Det var bare bestemor som ble igjen på Tynset av barneflokken på seks barn.

 

Farmor var neppe særlig gammel da hun ble satt til å hjelpe til med arbeidet på gården. For om man ikke jobbet hardt og fikk gode avlinger, da betød det sult. Også på den tiden, som det hadde gjort i årtusener før. Uten produkter å selge, ingen penger, og heller ingen dekning til utgiftene forbundet med forpaktningen av gårdsbruket (faren hennes var egentlig snekker), og heller ingen penger til medisiner eller andre varer. Begrepet «velferdsstat» tihører vår tid. Ikke de før oss. Gårdsarbeidet var knallhardt og manuelt, året rundt. Om man manglet noe, måtte det lages. Senterpartiets yndlingsbegrep «Sjølberga» var absolutt normen, for det var kun rikfolket som hadde penger. Jeg er ganske overbevist om at de som fremdeles måtte være i live fra en slik tid er overlykkelige over at slitet, sulten, den evige usikkerheten og den hyppig gjestende mannen med ljåen er forbi.

 

Samme år som farmor skal fylle 23 år, en kald oktoberdag, dør far Johan, bare 53 år gammel. Dette er året hvor Roald Amundsen starter flyr nordpolen med luftskipet Norge. Det nasjonale brennevinsforbudet blir opphevet. Hejaz skifter navn til Saudi-Arabia, Portugal opplever to militærkupp og i Belgia får kongen diktatorisk makt. Tyskland blir medlem av Folkeforbundet og Litauen får Smetona som diktator. I løpet av denne tiden har kloden gjennomgått første verdenskrig. Det skulle gå ytterligere 31 år og nok en grusom verdenskrig før moren Johanne fulgte etter faren i slutten av april i 1957, det samme åre hvor Sovjetunionen skyter opp verdens første satellitt, Sputnik 1 og den vestlige verden får sjokk.Men så langt har vi ikke kommet ennå. Fortsatt har bestemor moren i live, og snart skal livet hennes endres dramatisk igjen.

Men, da far dør blir det senere holdt skifte på gården. Kommunen får skjøtet den 19 mars 1928, og 23 januar 1942 gis det til Arnt P. Vangen.

Fire år senere, i 1930, fødes hennes første barn; Magne. Det blir ikke noe ekteskap mellom henne og mannen, Einar. Dette var alltid et svært sårt punkt for den sterkt religiøse bestemoren min, men jeg forstod det slik at han kom fra en høyere stand enn henne, og da var ekteskap utelukket. Litt det samme som i dag, for det er sjelden av milliarddærarvingene mingler med noen under sin egen stand. Det var faktisk mer vanlig for mange hundre år siden. Dette året ble forøvrig planeten Pluto oppdaget. I Norge ble det holdt ny folketelling som fortalte at vi nå var 2,8 millioner innbyggere (i 1900 var vi 2,2 millioner) , og samtidig begynte vi å føle virkningene fra den store, globale finanskrisen (krakket på Wall Street).

Lorem ipsum.