Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En stor kulturell gavepakke

En kvart million bøker ekstre i bokhylla di!

Tenk deg at du plutselig en dag får utvidet boksamlingen din med en kvart million bøker. 250 000 bøker. Og det helt gratis.

 

Det er faktisk i ferd med å bli virkelighet. I løpet av fem år skal Nasjonalbiblioteket ha gjort alle norske bøker utgitt etter 1900 tilgjengelig på nettet. Helt gratis. Den eneste bøygen er at du må ha en norsk IP-adresse for å lese dem.

Andre begrensninger? Vel, bøker som fortsatt er beskyttet av opphavsretten kan kun leses på nett. Bøker som er så gamle at opphavsretten ikke lengre gjelder – kan fritt lastes ned.

Og DET må sies å være reell kulturformidling!

Du finner denne herligheten på Nasjonalbibliotekets portal «Bokhylla», og den er her: http://www.nb.no/bokhylla

De eldste bøkene som kan lastes ned, og som foreløpig teller intet mindre enn 10 000 eksemplarer, er alle i PDF-format. For de som liker å lese litteratur elektronisk. Undertegnede foretrekker papir.

Innen 2017 skal det altså være mulig å finne en kvart million norske titler i Bokhylla. Når det er sagt vil du ikke finne ALL norsk litteratur der, ettersom enkelte har valgt å reservere seg mot å bli tilbudt fra portalen. Det er forståelig. Forfattere og forlagene følger nok nøye med på utviklingen i bruk av Bokhylla. Det antas imidlertid at dette er et tilbud som kommer til å bli mest brukt av elever og studenter. Mulig det, men jeg tror ikke bruken stopper der.

Terskelen for bruk er på enkelte måter høy, ettersom denne basen ikke er direkte søkbar fra de mest brukte søkemotorene, som google. PDF-formatet er tidløst, men det er ikke et optimalt format for lesing på ymse nettbrett, og spesielt ikke på de med proprietær teknologi. Vi får se hva som skjer.

Uansett er det spennende å vite at kulturarven vår blir så til de grader tilgjengeliggjort. Dette vil neppe skje i så forferdelig mange andre land.

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL