Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Glitrende om råskap og galskap

Mo Hayder (bilde fra Bazar Forlag).

Mo Hayder (bilde fra Bazar Forlag).

O du hellige gral … Jeg har fått nok en yndlingsforfatter. En britisk forfatter ved navn Mo Hayder.

Hun var for meg et fullstendig ubeskrevet blad da jeg forleden kom til å slenge inn i en av butikkene til Boklageret i Oslo. Og det var ganske lurt, for denne boka er ikke å få tak i så mange andre steder, ettersom forlaget, Bazar, ikke gir ut flere opplag.  Kanskje ikke så rart ettersom boka er i ferd med å bli gammel. Men snurremegrundt: for ei bok!

I Tokyo følger vi utviklingen i to forskjellige historier, hvorav den ene er historisk og skjer i 1937, mens den andre finner sted i Tokyo på 1980-tallet. I den historiske delen blir vi kjent med en ung mann og hans gravide kone i Nanking i Kina like før og under japanernes ufattelig ekstreme voldsorgie etter invasjonen i det samme året.

(Anslagene for denne massakren av sivile varierer fra noen hundre til 300 000. Les mer om det her. Når det er sagt så advarer jeg om å google etter fakta, for det du da vil finne er så grusomt, så hinsides alt hva kommer til menneskelig ondskap , at du med stor sikkerhet kommer til å få en reaksjon).

 

Og det er nettopp noe av det som skjedde i Nanking som gjør at protagonisten i «nåtiden», en kvinne ved navn Grey, ankommer Tokyo for å finne en antatt eksisterende filmrull som dokumenterer dette noe som skjedde. Faktisk er dette så besettende for henne at hun har brukt år av livet sitt for å lykkes.

Grey finner mannen hun søker, professor Shi Chongming, men han nekter å la henne komme innpå. Dermed starter tilværelsen hennes i Tokyo som vertinne i en av de mange selskapsklubbene. Hun treffer er amerikansk agent, Jason, som verver henne og lar henne bo i et forfallent hus sammen med seg selv og et par andre russiske vertinner.

Etter hvert blir Grey fortrolig med denne nye rollen og et stykke ut i fortellingen skjønner vi at enkelte av gjestene i denne klubben kommer fra den beryktede japanske mafiaen, Yakuzaen. En av disse gudfedrene er en mann som blir fraktet i rullestol, Mr. Fuyuki, og hans personlige livvakt er en utpreget sadist av en kvinne, den såkalte «pleiersken», Ogawa. Jeg skulle gjerne sagt så mye mer om dem, men stopper her for ikke å spoile.

Når fortellingen topper seg og trådene samles eksploderer det, for å si det slik … Jeg garanterer at du rett og slett ikke har en sjanse til å legge fra deg denne boka, for her er spenningen så mesterlig bygget opp at du rett og slet bare MÅ få vite hva dette noe er … og det får du. Til gagns.

Hayder tar virkelig pulsen på både det historiske og det moderne Japan. I fortellingen suges du med ut i gatene, du er i klubben, du er i huset, du beveger deg og føler og deltar i alt fra forvirring til glede til sorg og til ekstrem smerte og hoderystende apati.

Tokyo er IKKE ei bok for sarte sjeler. Den er urovekkende grotesk, men samtidig så forbannet nær og øm. Her møter du komplekse og forunderlige mennesker som likevel strutter av troverdighet. Dette er rett og slett et mesterverk av ei bok, og du vil garantert mangle flere lag med karma om du ikke får med deg denne.

 

Kalde fakta:

lest 3 191 ganger
0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL