Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vinneren av barneromankonkurransen

Vinneren av barneromankonkurransen.

Vinneren av barneromankonkurransen.

For over ett år siden utlyste Cappelen Damm en stor barneromankonkurranse med premie på en kvart million, utgivelse og heder og ære. Vinneren er kåret, og hun heter Cathrine Myhre Solbjør. Skrivehula gratulerer.

 

Vinnermanuset bærer tittelen «På rømmen i dusteland». I konkurranse med 262 andre manus er det åpenbart en god fortelling som stakk av med seieren. All heder og ære til forfatteren. Mitt eneste ankepunkt, og det mener jeg er vesentlig, er å lese som et viktig moment i juryens begrunnelse: «Hun har skrevet en fortelling som er like uredd og sprelsk som dens hovedperson, Elina. Den står stødig i en nordisk tradisjon med handlekraftige jentehelter, samtidig som den går sin egen vei og beskriver en ny tid.»

Det er en kjensgjerning at stadig færre gutter leser bøker. De gjør det dårligere enn jenter på alle skoletrinn og blir også passert på universiteter og høyskoler. Dette er et alvorlig kulturelt varsko; vi risikerer å lage et samfunn hvor gutter forblir litterære analfabeter. Og det igjen er en alvorlig sykdom som fører til svekket forestillingsevne, svekkede empatiske og sosiale ferdigheter og en vedvarende masseproduksjon av skoletapere. Hvorfor? Fordi det ikke satses noe på litteratur som appellerer til gutter, menn og maskuline verdier? Fordi disse ikke selger, ettersom den store massen av bokkjøpere og boklesere er kvinner? Fordi maskuline verdier er marginalisert og bekjempet allerede fra barnehagealder av?

En del kvinner som måtte finne på å lese avsnittet over vil kanskje si at dette er sexistisk og sjåvinistisk uintelligent og anakronistisk pølsvev skrevet av en bitter mann. Jeg håper ikke det. For deres del.

Vel, jeg legger her ut hele pressemeldingen fra Cappelen Damm og benytter nok en gang anledningen til å gratulere vinneren:

 

Forlagets pressemelding

Det var for et drøyt år siden at Cappelen Damm utlyste den store konkurransen om å skrive beste barneroman. Målet var ambisiøst: å finne en fortelling som kunne bergta mottakeren og legge grunnlaget for livslang leseglede.

Nå har altså juryen, med juryformann John Erik Riley i spissen, lest seg gjennom hele den store stabelen med 263 innsendte manus, og enstemmig kåret en vinner: Cathrine Myhre Solbjør stikker av med premien på 250.000 kroner og bokutgivelse med sin På rømmen i dusteland.

– Da Cappelen Damm ringte, mistet jeg pusten og besvimte. Jeg tenkte, før jeg traff gulvet: Dette er fantastisk, eller nei, det er faktisk enda mer fantastisk enn fantastisk! Jeg har jobbet i to år med dette manuset, og er rett og slett sprettballglad for at det nå skal bli bok! sier Cathrine Myhre Solbjør.

Boka På rømmen i dusteland er planlagt utgitt høsten 2015.

Fra juryens uttalelse:
«Cathrine Myhre Solbjørs manus er ertende, fartsfylt og originalt. Det er høylydt, men samtidig tankefullt. Det fanger intensiteten i barnets opplevelser. Det peker nese til voksenverdenen, og viser ettertrykkelig at er det noen som virkelig gjør mye rart og barnslig, så er det voksne.» […] «Cathrine Myhre Solbjør stakk seg tidlig ut og ble kåret til vinneren av en enstemmig jury. Hun har skrevet en fortelling som er like uredd og sprelsk som dens hovedperson, Elina. Den står stødig i en nordisk tradisjon med handlekraftige jentehelter, samtidig som den går sin egen vei og beskriver en ny tid

 

Forfatterbiografi:

Cathrine Myhre Solbjør (f.1971) kommer fra Asker, og er bosatt i Oslo med mann og fire barn. Hun er utdannet skuespiller ved Statens teaterhøgskole 1993-96, og har studert og arbeidet med Commedia Dell´Arte og komediefaget i Italia. For tiden arbeider hun som skuespiller, regissør og dramatiker. Hun holder også kurs i teater for ungdom og i presentasjonsteknikk for voksne. 2011-2013 gikk hun på forfatterstudiet ved Norsk Barnebokinstitutt.

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL