Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

La de gamle drømmene dø

La de gamle drømmene dø

Å oppdage forfattere er som å finne en liten skatt. Nylig kom jeg over John Ajvide Lindqvist og kortprosa/novellesamlingen, sketsjer, kåserier og mere til, nemlig samlingen ”La de gamle drømmene dø”.

Lindqvist jobbet som stand up-komiker og tryllekunstner før han ble forfatter. Det borger for en herlig syntese, og mitt første inntrykk av Lindqvist, etter å ha lest denne samlingen, er at han er en slags postmoderne utgave av Edgar Allan Poe, med en dæsj Stephen King og en anelse Hamsun.

Boken ” La de gamle drømmene dø” består av en rekke små og noen større fortellinger som alle raskt kan beskrives som skrekkhistorier. Jeg tenker umiddelbart på de gode, gamle ”midnattsgrøsserne” fra historiske Fredhøis forlag. Derav tankene rundt Poe og King. Hamsun dukker opp siden Lindqvist også syr inn beinhard sosialrealisme i fortellingene sine.

Så. Er fortellingene troverdige? Ja visst. Alle fortellingene starter som de skal: vi befinner oss i den virkelige verden med virkelige mennesker i virkelige omgivelser. Så, når fortellingens klimaks nærmer seg, skjer det totalt uventede. Lindqvist er en råtass til å bygge opp forventingene, for så å skyte løs med bronsekanonen på slutten. Akkurat slik skal skrekkfortellinger være!

Av alle fortellingene likte jeg aller best novellen ”Jenta”. Her møter vi en relativt grå gutt som går siste året på videregående og som plutselig blir bondefanget av ei jente. De utvikler et forhold, underveis i historien skjønner vi at han har registrert at det er noe merkelig ved henne, ikke minst i forhold til hvordan hun oppfører seg overfor moren sin, som er blind, før slutten kommer som et sverdhugg av is rett i ryggraden.

Lindqvist har på magisk vis unngått leseradaren min, men nå er han innenfor. Liker du gode, gamle skrekkfortellinger som er mesterlig konstruert: look to Sweden. La de gamle drømmene dø er en perfekt introduksjon til Lindqvists forfatterskap, og uunngåelig lektyre hvis du trenger noen kortfattede men mesterlig konstruerte grøss til påskeferien.

PS: Debutromanen hans, ”La den rette komme inn”, er filmatisert to ganger. Ytterligere to av bøkene hans er planlagt filmatisert.

 

kalde fakta:

 

lest 3 147 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
eldste
nyeste mest stemt på
Inline Feedbacks
View all comments
Ellenengen

La den rette komme inn er en perle av en bok, men å filmatisere den to ganger er noe sprøtt. Særlig siden den første filmen var rimelig solid laget. Men amerikanerne kan jo ikke se europeisk film …

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL