Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pirrende thriller fra debutant

En riktig iskald psykologisk thriller!

En riktig iskald psykologisk thriller!

En sjelden gang blir den litterære himmelen flerret av gnistrende stjerneskudd. Iskalde objekter fra det interstellare rom som med hypersonisk hastighet penetrerer atmosfæren med et urovekkende smell, innkapslet i og fulgt av et inferno av ild. Jeg har nylig hatt den store gleden av å bivåne et slikt fenomen, etter å ha lest thrilleren «Avslørt» av Renée Knight. Merk deg navnet. Dette er debutromanen hennes. En debutroman som blir utgitt i et tyvetalls land i høst. Om du skal fryse deg gjennom én eneste iskald thriller i 2015 bør du ikke la denne slippe.

Hvorfor? Vel, dette er et stykke litterært håndverk som virkelig griper om deg med en kald klo, og den nekter å la deg slippe før du sitter ferdiglest med en ekte «Nei, men dæven …!» – opplevelse. For når den endelige forløsningen finner sted, ligger en brutal sannhet på et helt annet plan enn hva du trodde. Dette er en forrykende thriller og en historie om vold, skam, hevn, sorg og fordømmelse. Dette er en fortelling om den smale balansegangen mellom euforisk lykke og evig fortapelse.

I «Avslørt» blir vi kjent med Catherine som en dag uventet mottar en krimbok med tittelen «En fullstendig fremmed». Hun begynner å lese og skjønner til sin store redsel at det er hennes liv romanen handler om. En ubehagelig redsel fra fortiden, et minne hun nesten med hell later til å ha fortrengt og holdt skjult overfor alle, også ektemannen Robert, får nytt liv.

Enda verre blir det når hun oppdager at også sønnen hennes, Nichols, har fått boken, en bok som slutter med at hovedpersonen, henne, blir kastet foran et tog …

Som om ikke det skulle være nok får ektemannen hennes også sin kopi, og i tillegg kompromitterende materiale angående kona  mens sønnen bare var fem år gammel. Han reagerer som menn flest og går fra konseptene og nekter å ha noe mer med henne å gjøre. Så sterkt er mishaget hans at han ikke evner å se hvordan den nå voksne sønnen deres lider, og når han blir minnet på det er det eneste svaret han kan gi er at dette er hennes skyld. Altså, en typisk endimensjonal, primitiv og huleboeraktig mann, slik mange kvinner gjerne liker å fremstille menn.

I fortellingen følger vi også en bitter enkemann som har to graver å gå til. Foruten dette er han drevet av et intenst hat mot Catherine. Vi skjønner snart sammenhengen mellom boka og ham, og alle indisier, tilbakeblikk og direkte bevis får Catherine til å fremstå i et mildt sagt meget dårlig lys. Catherine selv rives i alle ender og blir tvunget til å ta et endelig oppgjør med fortiden, en fortid som ser helt annerledes ut enn hva du som leser tror …

Renée Knight er utvilsomt en menneskekjenner og et barn av samtiden. Dette er en strålende og intenst spennende thriller. Om det skulle være noe å utsette så ville jeg ønsket meg en stopp av flyet etter landing, og ikke en ørkesløs taxing på en alt for lang og alt for rosa rullebane. Jeg kunne også gjerne sett mindre av overforklaringer og gjentagelser. Det er ingen vits i å skrive f.eks «..hevngjerrig. Bøllete … », når det mildt sagt er åpenbart at antagonisten viser og utøver disse følelsene.

Uansett: Dette er en skikkelig iskald thriller som du i aller høyeste grad bør lese.

 

Note om «totalvurdering»

Tidligere gav jeg bøker jeg har lest terningkast. Alle lesere har sin oppfatning om hvordan hovedinntrykket av en bok er, og en klassisk måte å oppsummere dette på er ved terningkast. Men, siden jeg selv har blitt antatt og debuterer som forfatter neste år, føles det helt uriktig av meg å fortsette å gi andre bøker terningkast.Derfor forlater jeg det begrepet og bruker heretter termen «totalvurdering» om en bok, og denne spenner fra 1, som er absolutt ikke å anbefale til 6, som er en fantastisk bok jeg håper alle vil lese.

Kalde fakta:

 

lest 3 871 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL