Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kampen mot skrivesperren

Meditasjon kan hjelpe mot skrivesperre. Foto: Fares Nimri on Unsplash.

Skrivesperre. Huff. Hvilket ord. Dette er den mest ublide skjebnen som kan ramme enhver som skriver. Plutselig stopper det bare rett og slett opp. Du får ikke ned et ord, et komma, ingenting. I stedet stanger du rett mot en mental mur som har proporsjoner som Himalaya; du blir helt tom, det er umulig å komme over, du krafser og klorer, men det går bare ikke. Sakte synker du ned i blekkhusets myrpøl og din litterære tilværelse drukner i melankoli og selvbebreidelse.

For å ta opp kampen mot dette ondet finnes flere utmerkede tiltak. Kan man ikke klatre over muren finnes det nemlig flere alternativer. Man kan grave seg under den eller sprenge en tunnel tvers gjennom. Lyser venter nemlig på den andre siden.

 

Løsning 1

Løsning 1 er den vanligste. Man legger rett og slett skrivingen i ro og gjør noe annet i stedet. Meditasjon kan være lurt – forutsatt at du virkelig klarer å meditere virkelig dypt. Men det aller beste er sannsynligvis å lese ei god bok, selv om du ikke bør forvente et alt for stort utbytte av boka, ettersom tankene dine hele tiden vil falle tilbake til skriveprosjektet ditt. Som for eksempel: «jeg kan ikke gjøre dette, jeg må skrive!» eller slik: «åååååh, hvorfor får alle andre det til, og ikke jeg!!»
Hvis du velger å bruke lese-en-bok metoden må du først signere en mental avtale med deg selv hvor punkt 1 er: Ta konstruktiv avstand. Det betyr: Drit i skriveriet, gi hjernen ferie og kos deg med å lese velfortjent litteratur. For det kan du nemlig vokse på, når du har lest ferdig kan du være så fylt av inspirasjon at du ser over muren.

 

Løsning 2

Løsning 2 er den jeg er mest glad i. Stopper det opp begynner du i stedet å skrive på noe helt annet. Gjerne det første som faller deg inn, det kan godt være om en vred forfatterspire som sitter der med skrivesperre og plutselig får et innfall. Skriv det fra deg. Når du er ferdig er du kanskje klar igjen. Som en bonus kan du ha skapt noe du kan inkludere i historien din, om ikke annet enn deler og biter, likevel kan det være verdifullt.

 

Løsning 3

Løsning 3 er en annen versjon av løsning 2. La oss si at du har stanset helt opp i kapittel 18. Du kommer ikke videre. Vel, da får du ta for deg en annen sekvens av plottet ditt! Hva med slutten? Kanskje du skal skrive den nå? Vips, så skal du se at det løsner. Som en megabonus kan det hende at du endrer plottet ditt til det bedre.

 

lest 4 232 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL