Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Glitrende thriller

Retterstedet, av Val McDermid.

Retterstedet, av Val McDermid.

N

år jeg først leser krim pleier jeg å foretrekke norsk krim, men er det mammutsalg, da er det mammutsalg, og da har jeg råd til å ta sjanser. Så jeg gjorde det og kjøpte Retterstedet av Val McDermid. Hun er en skotsk forfatter med en lang portefølje, men denne boken var altså den første som kom i norsk oversettelse for en god stund siden.

Hvilket fornøyelig kjøp! Dette er en dame med en grusomt bra penn, bokstavelig talt, for dette var en krimfortelling og en psykologisk thriller som virkelig holder deg naglet til hver eneste side.

En iskald vinterdag i 1963 forsvinner tretten år gamle Alison fra sitt hjem i Scardale i Derbyshire i England. Scardale er å betrakte som et slags bortgjemt og innesluttet fødyalsamfunn hvor godseieren er omgitt av ansatte og leilendinger. De fleste er på en eller annen måte i slekt med hverandre.

Stefaren til den forsvunne jenta, Philip Hawthorne,  er relativt ny i Scardale. På bakgrunn av karakteren hans og en rekke tekniske funn blir han mistenkt for å ha bortført og drept henne. Liket hennes blir imidlertid aldri funnet. Bevisene mot ham kan gå begge veier, og blir han dømt vil han bli hengt. Denne delen av handlingen finner sted i 1964, og det var det siste året britene praktiserte dødsstraff ved henging for drap  – begått med skytevåpen(!)

Etterforskningen blir ledet av en ung og ambisiøs politimann, George Bennett. Han er Hawthornes binære opposisjon: ren i hjertet, edel, og tar saken dypt personlig, kanskje litt fordi han selv går og venter på å bli far. Antagonisten, Hawthorne, er selvsentrert, kald og tar ikke stedatterens forsvinning særlig tungt. Bennett og kollegene hans kommer til å bli merket for resten av livet under arbeidet med saken.

I så måte skulle man tro at dette er en kjedelig og forutsigbar fortelling hvor det gode jakter ned og fanger det onde. Vi følger detaljert med i den vanskelige etterforskningen og aktoratets tilsynelatende umulige oppgave i å fremlegge nok bevis til å få mannen dømt for drap, all den tid det ikke eksisterer verken lik eller direkte fellende beviser.

Jeg er fristet til å skrive mer om handlingen, men det går ikke uten å spoile fortellingen. Det fortjener den ikke, for dette er en thriller som rommer så mye mer enn den foran nevnte rettssaken og forsvinningen. Boken er nemlig delt i to, hvorav den første delen omfatter tragedien, etterforskningen og rettssaken og finner sted i 1963-1964, mens bokens annen del skjer i 1998. For hendelsene fra fortiden er på ingen måte over. Journalisten Catherine Heathcote begynner å grave i saken og får kontakt med Bennett, og dermed åpnes noen skremmende porter til fortiden.

Retterstedet er ikke bare en krim og en thriller, det er også en fortelling som åpner for dype, filosofiske problemstillinger om sannhet og løgn, skyld og uskyld.

Jeg kommer garantert til å lese flere av hennes bøker.

Kalde fakta:

*Utgaven jeg leste er fra 2009.

lest 4 226 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL