Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Politi til seks

Nordic Noir på sitt beste.

Nordic Noir på sitt beste.

Nesbøs siste Harry Hole-bok, Politi, er en heseblesende, ekstremt overraskende og dyktig gjennomført kriminalroman fra første til siste bokstav.

 

Vi som har fulgt Harry Hole siden det første oppdraget hans i Australia ble fylt med både vantro, vemod og hoderystende tåredrypp når Gjenferd ble lagt ut i handelen. Kunne det virkelig være sant? Ble Harry drept!? Harry Hole kan ikke dø, det går simpelthen ikke an å la ham dø! Den eneste politimannen i Oslo politidistrikt med en fortsatt integritet og tro på rettferdighet, koste hva det koste vil. Da kan vi se mellom fingrene når det gjelder hans personlige misere i kampen mot Jim Beam (og verre ting, i Panserhjerte). For det koster å være Harry Hole. Det koster å være en av få rettmessige ekte politimenn hvor eden er viktigst, og ikke kampen innad for å tekkes med sjefene eller for å klatre oppover i systemet, uavhengig av kostnader eller antall lik.

 

I Politi blir vi introdusert for et klassisk Hole-plott: Den onde og selviske politimesteren Bellmann og hans nikkedukke gjør alt som må til for å bevare hans posisjon på toppen. Samtidig rystes hovedstadens politikorps av nok en massemorder, men denne gangen rammer det dem selv: seriemorderen er ute etter politimenn. De drepes på bestialsk vis, og vi blir (heldigvis) igjen introdusert for Harry som nå er foreleser på politihøyskolen. Før dette henger den grusomme vissheten om at Harry er død og begravet som spikret i sinnet ditt.

Jeg vil ikke gjøre noe som ødelegger for de mange, de særdeles mange og mildt sagt overraskende overraskelsene (I know, forferdelig ordspill, men sant!) som venter deg utover i den 527 sider lange og gjennomførte fortellingen. La meg bare si det slik: Når du kommer til slutten av denne boken, har du den samme, vonde klumpen i maven som når du leste Panserhjerte. Mer enn det vil jeg ikke si om det.

Nesbø er en sann mester i å knytte sammen avsnitt og strukturere fortellingen sin. Om det er han eller verdens dyktigste redaktør som sørger for dette, vet jeg ikke, men Politi er så mesterlig og intrikat bundet sammen at det bare er å ta av seg hatten. Hvis du tilhører det paranormale segmentet av Homo Sapiens Sapiens som virkelig er i stand til å forstå hvem som er den skyldige, selve når boken går helt mot slutten, da tar jeg av meg hatten for deg og ønsker deg lykke til i den nye jobben som drapsetterforsker.

Politi er mesterlig krim fra start til slutt. Vi får gjensyn med alle de karakterene vi er blitt så glad i gjennom Holes foreløpige (! – håper det) karriere, og samtidig er vi dessverre nødt til å si ugjenkallelig farvel til en del av dem. Politi inneholder en del bestialske beskrivelser, og særlig en av dem var såpass forkastelig at jeg fremdeles har lyst til å stramme til Nesbøs slips mens han får et velrettet kne i skrittet mens jeg utber en redegjørelse for nødvendigheten av denne. Du som har lest boken vet hvilken scene jeg snakker om, og du som skal til å lese den vil nok mene det samme. (Håper jeg, hvis ikke bør du søke hjelp – fort). Denne scenen er også noe av det svakeste i boken, ettersom jeg betviler hvorvidt det er mulig å foreta en slik utgraving uten at det blir notert. Nok om det. Ingen fortellinger er helt uten sorte hull.

Det som gjør Politi til det definitive høydepunkt av alt Nesbø hittil har skapt av Harry Hole er imidlertid hvordan protagonisten selv, Harry Hole, må konfrontere sine egne og andres ytterst verste demoner. Hole blir nødt til å foreta valg som risikerer å bryte med absolutt alt han står for, både som politimann og menneske. Denne kampen er kjent fra tidligere i serien, men aldri før har det vært verre stilt enn i Politi, og dette har Nesbø gjort så til de grader godt. Det ville ikke forundre meg om det kommer master og doktorgradsstudier i psykologi og rettsvitenskap om dilemmaene og løsningen av dem. Dette er et ypperlig førsteklasses litterært håndverk, og som vanlig får du en slutt som gjør at kaffen fester seg øverst i strupen, for her er det noe som skjer …

Jeg har lest alt av Jo Nesbø, inklusive hver eneste bok om Doktor Proktor, og det hersker for meg ingen tvil om at Politi er det absolutte høydepunktet så langt i en litterær karriere som savner sidestykke. Nesbø gjør ingen skam på genren ”Nordic Noir”.

Kalde fakta:

[bullet_list icon=»star» indent=»10px» style=»light»] [/bullet_list]
0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
eldste
nyeste mest stemt på
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Busemannen er altså en relativt lang (351 sider) sammenhengende latterkule. Dette er en gjennomført og helt sinnssvak morsom parodi på Jo Nesbøs Harry Hole. Men ikke bare ham, jeg mener bestemt å ha funnet igjen Doktor Prokotor også. Hele Nesbøs krimunivers får gjennomgå så til de grader, selv om mesteparten av sleivsparkene er rettet til Panserhjerte, Gjenferd og Politi. […]

[…] var altså ikke ferdig med Harry Hole. Da vi nærmet oss slutten i den svært spennende «Politi», hvor desimeringen var unnagjort og Harry lot til å endelig få en grunn for å fortsette å […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL