Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nært, vondt og bra

innlandshete

Kristine Storli Henningsens «Innlandshete» er en mesterlig bok om relasjoner, usikkerhet, forventninger, foreldrerollen og ren uhygge.

 

Innlandshete er Kristine Storli Henningsens andre bok, og mitt første møte med forfatteren. Dette er en mektig bok som har satt spor i meg. Storli Henningsen er en råtass til å skape følelser og karakterer som blir så fordømt ekte. Hun går ikke som en mus rundt grøten for å pirke i tabuer, nå nei, her tas det sats, og så stuper hun ut i det. Når bølgene omsider når land står du der som fjetret tilbake og tenker: skitt, denne dama kan skrive! Hun er til å skape radioaktive spenningsfelt innad og mellom relasjoner.

 

I boken møter vi Julie og Petter og den lille to år gamle datteren Mina. De har leid seg sommerhus på Bornholm, og Julie ser frem til en etterlengtet ferie ved kysten. Vi blir raskt kjent med Julie. Hun hater minnene fra barndommens tørre kornåkre på hedmarken. Det eneste hun vil er å finne vannet og svømme så langt hun kan. For øvrig et godt bilde på oppbrudd og søken etter seg selv.

 

Kjæresten og barnefaren Petter er den sindige mannen som så langt ikke har etterkommet Julies ønske om å komme seg bort fra byen og etablere seg skikkelig som småbarnsforeldre flest. Hun vil ha flere barn og mer plass. Petter er rørlegger og har etablert et eget firma som ennå er ungt, derfor er det Julies journalistjobb som i praksis finansierer dem, enn så lenge. Dette er bare en av de marene som rir Julie. Hennes aller største problem er at hun føler at hun ikke er mamma nok for lille Mina. Når Mina var spedbarn hadde hun kolikk, og akkurat dette hefter ved henne som en mare.

Når de så kommer frem til huset viser det seg at det ligger langt fra sjøen, omgitt av kornåkre og en vei hvor folk kjører som et svin. Og ikke nok med det: naboene viser seg å være noen underlige skruer som trenger seg på. Julie føler at de invaderer livet hennes, og det verste av alt er at Petter ikke ser ut til å ha noen problemer med det.

Det grunnleggende spenningsfeltet i fortellingen er likevel Julies forhold til de hun har rundt seg, og spesielt Mina. Hun kjemper og sliter for å overbevise seg selv om at hun likevel i bunn og grunn er en elskende og oppofrende mamma som setter henne høyest. Måten Storli Henningsen skildrer dette på er så god at jeg kommer helt til kort med å skrive om det i denne lille anmeldelsen. Du må lese det selv. For det smerter og river, det er så godt skrevet at du blir tvunget til å ta stilling til karakterene og de tabuene forfatteren tar seg for.

Plutselig forsvinner Mina i en hekkelabyrint. Julie blir hysterisk og det var Petter som skulle ha ansvaret for henne. Heldigvis dukker hun opp igjen. Naboene kommer enda tettere på dem, og så, mot slutten av boken, forsvinner Mina igjen. Denne gangen er det alvor.

Det er alle foreldres verste mareritt, og sjelden har jeg lest det så godt dramatisert som i denne boken. Julies paniske sorg og desperasjon er så sterkt skildret at du ikke klarer å legge boken fra deg, samtidig som du rives og slites i, og det eneste du vil er å hoppe inn mellom linjene og hjelpe henne med å lete etter den lille jenta hennes.

 

Det var også et mystisk element i denne boken; en merkelig gammel kvinne i rullestol som dukker opp ved to anledninger og forteller Julie at det hun må passe seg for er trollene. Jeg har fremdeles ikke klart å tolke eller gruble meg frem til hvem dette var, om hun var et fantasiprodukt, eller om hun var et bilde for hennes egen usikkerhet eller kanskje et bilde av moren hennes. Kanskje du finner ut av det? For ja, dette er en saftig bok som virkelig rører ved de innerste nervene dine. Den er velskrevet og har en dramatisk og uhyre spennende historie.

PS: Kristine Storli Henningsen er også kjent som bloggeren Antisupermamma og hun er også gründer av Forfatterskolen.

 

Kalde fakta:

 

lest 4 037 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL