Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kreativitet og ærlighet

Mange rare mekanismer i hjernen. Originalfoto fra Darpa.

Mange rare mekanismer i hjernen. Originalfoto fra Darpa.

Den som skriver fiksjon skaper univers som ikke finnes. Da må regler brytes. Ny forskning predikerer at uærlighet fører til økt kreativitet.

 

Regler er til for å brytes. Dette er et mantra for alle kreative, og kanskje spesielt for forfattere. Enhver skjønnlitterær fortelling er og blir en velformulert bløff. Dette gjelder i aller høyeste grad for thrillere, krim, fantasyfortellinger og science fiction. Men også den mest hardbarkede sosialrealistiske fortelling innehar bløff og løgn. Forfatteren skaper sitt univers, han/hun gjengir ikke et absolutt speilbilde av virkeligheten. Det er umulig. En fortelling skapes og drives frem av en kreativ prosess. Og kanskje er det slik at det er en sterk sammenheng mellom uærlighet og kreativitet.

Flere studier innenfor atferdsetikk og moralpsykologi har fokusert på sammenhengen mellom kreativitet og uærlighet.

I det vitenskapelige tidsskriftet “Psychological Science” (Journal of the association for Psychological Science, v. 26, nr 4. April 2014, s 973-981) ser forskerne Francesca Gino (Harvard) og Scott S. Wiltermuth (University of Southern California) på sammenhenger mellom uærlighet og kreativ atferd. Hypotesen de stiller er at begge disse atferdsmønstrene dreier seg om å bryte regler. Tidligere er det vist at kreativitet kan lede til uærlighet. I et nytt forsøk konkluderer de med at dette også kan gå den andre veien: uærlighet fører til kreativitet.

I forsøket gjorde de fem eksperimenter hvor deltagerne hadde muligheten til å oppføre seg uredelig ved å overrapportere egne prestasjoner i forbindelse med løsing av forskjellige oppgaver. Deretter utførte de en eller flere oppgaver som var designet spesielt for å måle kreativitet.

Resultatene fra disse forsøkene viste at (Forsøk 1) de som jukset var mer kreative enn de som ikke jukset, selv når de justerte for individuelle forskjeller i de enkeltes kreative evner. Ved å bruke tilfeldige oppgaver fikk de bekreftet at uærlighet førte til større kreativitet i påfølgende oppgaver (eksperiment 2 og 3). Forbindelsen mellom uærlighet og kreativitet forklares ved en økt følelse av å ikke være båndlagt av regler (eksperiment 4 og 5).

Da er det altså mye som taler for at juksere er kreative. Det å begå juks øker kreativiteten. Et tankekors for alle som skriver eller skaper annen kunst …

lest 4 083 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL