Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nøkkelmakeren

Nøkkelmakeren

Nøkkelmakeren

Nøkkelmakeren er et herlig gjensyn med den eiegode klokkemakeren Melkior Mussenden og kona Mathilde i deres ikke navngitte landsby i et ikke angitt land hvor tiden nok en gang går sine egne veier.

Fem år etter at fabelen «Klokkemakeren» kom ut så «Nøkkelmakeren» dagens lys i fjor. Fjoråret har stått i forvandlingens tegn, derfor fikk jeg aldri skrevet anmeldelsen da. Men den som venter på noe godt og så videre … Jeg har nylig kost meg med å lese boken om igjen (det er en av fordelene med bøkene til Gert Nygårdshaug: de er tidsrelative og så leseverdige at man aldri blir lei dem).

I Nøkkelmakeren kommer en mystisk fremmed til Melkiors landsby. Denne fremmede er en Nøkkelmaker, og det er ikke bare fysiske låser han er ekspert på. Man skal ikke være for synsk for å påpeke en direkte likhet med Julian Assange. Og som sistnevnte er også Nøkkelmakeren ansett for å være en fryktet fiende for Vår Mektige Allierte. Landsbyen tar Nøkkelmakeren i sin favn og dagliglivet fortsetter som vanlig, skjønt, ikke helt vanlig, for igjen begynner tiden å spille underlige puss mens våre venner sitter på vertshuset Det Gyldne Aks og filosoferer over det hverdagslige mens de planlegger duejakten og kornåkrene står struttende rundt landsbyen.

 

Som vanlig fra Nygårdshaug har også Nøkkelmakeren flere alvorlige underliggende tema, hvor overvåking, maktmisbruk, økologisk ødeleggelse og menneskeverd står i fokus. Alt dette er pakket inn i en munter, undrende og leken holdning til selve begrepet tid.

 

Som i Klokkemakeren er Nøkkelmakeren skrevet på en absolutt særegen måte, med evigvarende setninger og ingen taleindikatorer. Ved første øyekast virker dette anmasende, men slik er det ikke i virkeligheten, for denne måten å skrive på bringer deg tett inn i handlingen og mye, mye nærmere karakterene. Det er ikke hvem som helst som kan eksperimentere slik med språket, men så er heller ikke forfatteren noen hvem som helst.

 

Nøkkelmakeren er forøvrig den første boken Nygårdshaug har utgitt på Juritzen etter at han forlot Cappelen Damm. Og endelig er han i ferd med å få den lenge fortjente internasjonale anerkjennelsen i og med at Mino-trilogien (Mengele Zoo, Afrodites Basseng og Himmelblomsttreets Muligheter) utgis med bravur i Frankrike. En helside i Le Monde hvor han sammenlignes med Hamsun og Undset!).

 

Kalde fakta:

 

lest 4 147 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL