Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Eclipse i Mai

eclipse_i_mai_hoyopplost_0Eclipse i mai er Gert Nygårdshaugs foreløpig siste bok, inntil vi til høsten endelig får treffe igjen en kjær, gammel bekjent etterforsker: Skarphedin Olsen i «Budbringeren».

 

Det er en stund siden jeg leste Gerts siste bok, derfor leste jeg den like godt på ny. (Boken utkom i 2015). Og som alltid er det slik at når man tar opp igjen en av hans bøker, ser man så mye mer. OK, for å være helt ærlig: ved første gjennomlesing følte jeg meg litt snytt, ettersom jeg forstod hva som kom til å skje alt for tidlig. Det overskygget det sedvanlige poetiske i et språk ingen kan matche, samt erkjennelsen av at han nok en gang har løftet grusom urett frem i lyset, og denne gangen en ikke ubetydelig urett begått av ett av våre allierte land. Det – samt en filosofisk utfordring om hva som egentlig er riktig og galt, ja, egentlig gripes det i denne boken rundt den urgamle Augustinske drodlingen rundt «Det ondes problem».

 

I boken følger vi to parallelle historier. Én er om litteraturelskeren, oversetteren og leiemorderen Gudolv Gudvolden som bor i Holmestrand. Den andre historien tilhører matematikklæreren Haydir Temir som ufrivillig må møte i den tyrkiske hæren og bevitne grusomme overgrep mot kurdere. Som vanlig skaper Nygårdshaug levende og sammensatte karakterer man blir glad i og tror på.

 

Sakte, men sikkert vikles de to historiene inn i hverandre. Gudolv har en tragisk historie han bærer på, og i tillegg har hans noe spesielle hemmelige engasjement som leiemorder en forhåndsavtalt klausul om å kun omfatte ti mord. Han er på vei for å utføre sine siste, og Temir forsøker å skape et nytt liv for seg og sin familie i Tyskland.

 

Så har jeg ikke lyst til å skrive så mye mer. Fortellingen begynner sterkt og brutalt. Vi er med på glede, vi er med på sorg, på oppturer og nedturer, vi aner konturen av noe forferdelig i emning, og så, til slutt, blir man sittende og reflektere over det samme som filosofene har gjort i årtusener; om rett og galt, om hvem som kan dømme hvem, samt grunne over hvilket mørke som ligger i møtet mellom forskjellige kulturer og religioner; det er en bitter og tung samtidskritikk i denne romanen.

 

Eclipse i mai er på én måte en utypisk bok i Nygårdshaugs  forfatterskap, men på den annen side: veldig typisk, siden det alltid foreligger mengder med budskap og kunnskap i bøkene hans. Språket er som vanlig en sann fornøyelse, persongalleriet og ikke minst navn på aktører er som vanlig en smule atypisk, og denne gangen har han hentet noen aktører som ikke har opprinnelse i Østerdalen, men derimot fra «Holingbygdi«!

 

Kalde fakta:

 

lest 4 524 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
eldste
nyeste mest stemt på
Inline Feedbacks
View all comments

[…] bloggere om boka: Skrivehula, Min bok-og maleblogg, […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL