Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Deilig Djevelmaske

Djevelmasken er en intelligent, varm og grøssende thriller og et herlig gjensyn med Bjørn Beltø.

 

Det fiktive «Juvdal» har gjerne en sentral rolle hos Tom Egeland når han maner frem de mest besynderlige og mest mystiske situasjoner. Denne Telemarksbygda, som i mitt hode har lånt kvaliteter fra dalfører som Svartdal og Hjartdal, er igjen senter for de store mysterier når vår alles kjære professor Bjørn Beltø blir anmodet om å bistå i det historiske arbeidet i forbindelse med et særdeles underlig dødsfall i Juvdal.

På 1700-tallet ankommer en mystisk person bygda. En tysk okkultist, Conrad Krämer, som i tillegg til å medbringe sine egne religiøse tolkninger, også har med seg en fire tusen år gammel babylonsk djevelmaske og dertil hørende mynter, som i bygda blir omtalt som «Satan-mynter». Denne myteomspunnede mannen blir senere funnet død ved Juvdal Stavkirke. På bakken, utenfor kirketårnet, et tårn og en kirke hvor bygdas befolkning bestemt mener å ha sett selve djevelen manifestere seg, og Krämer ligger på bakken med utstrakte armer og ben, i form av et pentagram, med djeveløyne og spor av klover rundt seg.

Tidlig på 1960-tallet blir kallskappelan Pontius Fjeldberg kastet ut fra tårnet på bygdas nye kirke. I 2015 blir den lokale journalisten Daniel Lyche drept mens han skriver en bok om disse uoppklarte drapene. Den mulige historiske tråden som kan binde disse hendelsene sammen bringer derfor Beltø tilbake til Juvdal.

For alle oss som har fulgt den lettere nevrotiske og særdeles sympatiske professoren i tykt og tynt gjennom alle hans mildt sagt epokegjørende arkeologiske funn og halsbrekkende opplevelser er mysteriet i Juvdal adskillige grader kaldere, uten at det legger noen demper på leseopplevelsen. På ingen måte, for Egeland trenger ikke å pøse på med staffasje og formelkrim for å skape en drivende og engasjerende historie. Han åpner lag på lag av mysterier, skjebner og historiske tråder og graver frem det dulgte, som med den riktige synsvinkelen plutselig endrer karakter fra tåkefylt til logisk, og dette gjør han med både sinnsro og et lekende, elegant språk.

Her finnes ikke en eneste pappfigur eller transportetappe, og karakterene manes frem så troverdig at en bare kan nikke anerkjennende. Vår alles Beltø, med all hans tvil og usikkerhet, alt som gjør ham så sårbar dukker opp i form av elegante noter som for eksempel denne: « … Når jeg blir ivrig, har stemmen min lett for å gå opp i fistel. Det gjør noe med autoriteten min.» Slik skriver man med hjertet. Virkelig.

Djevelmasken er en intelligent intrige med et plott som i alle fall for undertegnede førte til øyenbrynheving fulgt av berøring av en 30 kuldegraders istapp mot ryggraden. Man skal være særdeles clairvoyant for å ane mysteriets løsning før man faktisk blir presentert den. I så måte er dette en intelligent krimfortelling. En krimfortelling milevis utenfor det eksisterende og gjespemuskelstrekkende adrenalinparadigmet som rir samtidens øvrige krim, for her er det rom for å trekke pusten, for å tenke godt etter, for å forstå hva som driver mennesker til ytterligheter, for å forstå mekanismene som fører til at åpenbar bløff til slutt kan fremstå som sannhet, litt i samme gate som Bjerke i sin tid gjorde, men uten den psykoanalytiske kulerammen.

Djevelmasken har en viss eim av svovel hengende etter seg under hele reisen, og det var jo nettopp Juvdal som var episenteret for Egelands debutroman Stien mot fortiden/Ragnarok. En ekte nygotisk grøsser som på mange måter erklærte at Norge har fått sin Stephen King. Og selv om det bare er et drypp fra en dråpeteller, kanskje det bare var Beltøs psyke som spilte ham et slemt puss, så er det uunngåelig -og særdeles fornøyelig- å kjenne denne hårreisende følelsen når historien tar slutt. Å, Tom Egeland, jeg kan ikke få sagt mange nok ganger hvor utrolig takknemlig jeg er for den deilige imperative og gysende måten du landet boken på. Takk!

 

Min mening
30% %

Kalde fakta:

 

lest 5 247 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL