Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ikke overbevisende Coben

Da jeg begynte på Harlan Cobens «Savner deg» tok jeg med i å tenke på telepati: Jeg så for meg hvordan vedkommende forfatter og Jo Nesbø satt på hver sin side av kloden og fikk en tilsvarende idé for å dra i gang et plott. Internettdating. Nåvel, uten sammenligning for øvrig: det er vel snart umulig å skrive en krimroman med et utgangspunkt som er såpass originalt at ingen andre har skrevet om det før. Og nettdating er jo i tiden. Det har det vel strengt tatt vært noen år.

 

Siden jeg definitivt foretrekker å lese norsk krim (de få gangene jeg leser krim) hender det til tider at jeg får en aha-opplevelse og innser at det åpenbart skrives svært gode krimbøker også utenfor landets grenser, selv om det, i mine øyne, ble slutt på gode krimbøker etter at Bjerkes «Bernhard Borge» ikke lenger ville skrive flere mysterier. Jeg har jo fått med meg at Coben har relativt sterk litterær ballast, og «Savner deg» er ikke direkte dødbringende kjedelig.

 

Vi møter etterforskeren Kat Donovan som (naturligvis) sliter med sine hverdagsproblemer. Hennes avdøde far var (naturligvis) også i politiet.  (For de som lurer på hvorfor jeg har understreket naturligvis vises det til min sarkastiske oppskrift på hvordan man skriver suksessfull krim – Codex Criminalia).

Donovan hjemsøkes av sorgen over at hennes fars drapsmann ser ut til å gå fri for alltid, samtidig som hennes ex-forlovede forlot henne for nesten 18 år siden (!sic). Ting og tang skjer, og Donovan blir implisert i en etterforskning hvor det later til at en rekke forsvunnede mennesker har hatt ett til felles: de har alle vært medlemmer på en nettside for dating. Donovan etablerer en falsk profil for å få innsikt og innpass i miljøet, og da finner hun (selvsagt) ut at jammen er ikke ex-forloveden også representert med en profil på nettstedet

 

Jeg hadde forventet adskillig mer action og driv i denne romanen. Slik ble det ikke. Handlingen er forutsigbar og gjenkjennelig. Det er ikke noe nytt som bringes til torgs. Ørten handlingstråder griper i hverandre for å fylle ut sider, gamle spøkelser ramler ut av skap og spenner bein for hverandre. Karakterene er relativt flate og lite engasjerende. Coben har et stort beger med korthugde replikker og platt humor som det øses generøst av. For å si det litt stygt, så kunne halvparten av sidetallet vært redigert bort.

 

Jada, jeg vet at Coben har solgt mer enn 50 millioner bøker og  at disse er publisert på 22 språk. Jada, jeg vet at han har figurert på toppen av New York Times bestselgerliste, men jeg vil si at dette var forholdsvis kjedelig.

Kalde fakta:

lest 2 252 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL