Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Slaget i Hafrsfjord

Rundt år 880, eller kanskje det var i 872, braket en stor flotilje sammen i Hafrsfjord. Harald Hårfagre hadde satt seg fore å samle Vestlandet, og dermed hele Norge til ett rike. Nå skulle småkongene knuses! Helt samlet ble ikke landet før omtrent et par hundre år senere, men det er ikke hva som er interessant i boken «Slaget i Hafrsfjord», skrevet av Torgrim Titlestad.

Det sagnomsuste slaget for omtrent 1150 år siden, et stykke nord for Jæren, skulle bokstavelig talt gå inn i historien (i Snorres Heimskringla og i Haraldskvadet). Harald Hårfagre knuste småkongene og vant en stor seier. En kan se minnesmerket i Møllebukta innerst i Hafrsfjorden i Stavanger: De tre store bronsesverdene som er stukket i bakken. Det er fascinerende å tenke på at her braket hundrevis av vikingskip sammen, og det i et oppgjør som garantert var blodig!

Omslagsbilde Sagaforlaget

Praktboken «Slaget i Hafrsfjord».

Det var strategisk viktig å ha kontroll over Hafrsfjord om man hadde ambisjoner om å inneha kongemakt over hele landet, ettersom området var spettet av rike småkonger og høvdinger som hadde bygget seg opp stor rikdom og makt etter vikingtokt. Titlestad mener at Harald Hårfagres egentlige beveggrunn for å bygge et enekongedømme ikke skyldtes Gydas avvisning før han hadde klart å samle Norge til ett rike, men snarere at det var faren hans, Halvdan Svarte, som oppmuntret ham. Fra faren arvet han kontrollen over Vestfold og Opplandene, mens han fra morens side hersket over Sogn. Trøndelag hadde han selv skaffet seg makten over, og nå var det altså det viktige Vestlandet som stod for tur.

Det har gjennom mange år vært søkt i Hafrsfjorden etter rester fra slaget, et slag som  må ha vært svært stort i omfang. Kanskje finnes det fremdeles både skip, våpen og levninger på sjøbunnen, bare man klarer å finne en mer eksakt lokalitet for hvor slaget stod.

Og det er nettopp dette man kan lese om i Slaget i Hafrsfjord. Forfatteren forklarer blant annet hvordan både sagalitteraturen og, ikke minst, nåværende og tidligere historier, myter og folkemunne forteller om spesielle lokaliteter hvor hendelser fant sted – for langt over 1100 år siden!

For meg med bakgrunn i sosialantropologi er det nettopp dette som er så utrolig fascinerende med denne perlen av en bok. Vi snakker om dramatiske hendelser som fant sted for over tusen år siden! Aspekter av disse hendelsene KAN ha overlevd på folkemunne gjennom utallige generasjoner. Det avgjørende beviset for dette skjer ikke før man gjør konkrete funn av gjenstander fra slaget.

En rekke aktører har gått inn med økonomisk og teknologisk støtte i det enorme arbeidet som pågår for å kartlegge sjøbunnen og lete etter spor etter det avgjørende historiske slaget. I jobben benyttes både georadarer og ubåter som bruker ultralyd for å «se» ned i gjørmen. Og kanskje, kanskje de finner storslagne etterlevninger nede i mudderet. Det er en viss sannsynlighet for at det på sommeren 2018 kan være mulig å peke ut mer eksakte posisjoner for enda mer detaljerte søk. Les mer om det store prosjektet på Funn i Hafrsfjord.

Boken «Slaget om Hafrsfjord» er et innbundet praktverk, generøst fylt med nydelige illustrasjoner. Forfatteren, Torgrim Titlestad, har brukt over 20 år på å lete etter bevis for slaget, for dermed å en gang for alle sikkert kunne fastslå den eksakte lokaliteten for statsdannelsen i både Norge og Island.

Om du vil ha et innblikk i en ekstremt viktig del av vår tidlige historie, og kanskje ha bakgrunnsinformasjonen på plass før eventuelle funn i sommer, da er dette boken!

 

Min mening
100% %

Kalde fakta:

lest 7 014 ganger
NB: Siden jeg selv har blitt forfatter kan jeg i integritetens navn ikke lenger gi noen totalvurdering av andres bøker basert på tall eller karakterer. I stedet oppsummerer jeg totalvurderingen i form av ord.
Reklame:
100% %


0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL