Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Solid krim fra Hadeland

Liten jente forsvunnet er Erling Greftegreffs andre kriminalroman hvor vi følger etterforskerne Wilhelm Gran og Mia Klev ved Hønefoss politistasjon. Som i debutboken, Trekkfuglene, vikles vi raskt inn i et relativt sett realistisk mysterium som i utgangspunktet virker uløselig. For raskt å oppsummere: Greftegreff skriver hardkokt politikrim på absolutt samme hyllehøyde som storselgeren Jørn Lier Horst. Og som sistnevnte er også Greftegreff i etaten, men i motsetning til Horst, jobber han fortsatt som politioverbetjent.

Anslaget for Liten jente forsvunnet er da vesle Susanne plutselig forsvinner fra barnehagen. Naturligvis kimer det i alle alarmklokker og saken ender hos politiet i Hønefoss, hvor det blir Wilhelm Gran, i sterkt kompaniskap med Mia Klev, som får ansvaret med å lede etterforskningen og bringe barnet til rette.

Wilhelm Gran er en robust etterforsker som ikke har så alt for mange illusjoner igjen i livet. Likevel er det ingen som klarer å vippe ham av pinnen faglig, selv om han til tider må bekjempe den siden av seg selv som har lyst til å slå hardt og ettertrykkelig tilbake. Omtrent slik er også hunden på kontoret, schäferen Satan. Grans virke som profesjonell og på hjemmebanen er to parallelle dimensjoner. Forholdet til kona er langt fra det beste, og han mistenker at barnet hun bærer ikke er hans. Dette får konsekvenser han velger å stå for, og på den måten etablerer han seg likevel som en mann med stor integritet.

Etterforskningen går derimot trått; det er få vitnebeskrivelser, og den eneste bilen som kunne være interessant viser seg å være et blindspor. Stemningen surner, og så skjer det det drap i Hønefoss by. Etterforskerne finner mulige forbindelser til Susannes forsvinning, samtidig som Wilhelm Gran biter seg merke i to andre forsvinningssaker i nord-Norge for mange år tilbake. Hvor sannsynlig kunne det være at disse sammenfalt såpass i tid og sted?

Handlingstrådene spinner bakover i tid, og etterforskningen stanger gjentatte ganger i nye murer, slik at alternative teorier må prøves ut i forsøk på å komme videre. Det viser seg etter hvert at sammenhengene er flere langt mer komplekse og uventede enn hva noen hadde kunnet tro. Når de først har klart å komme nærmere inn på en identitet, viser den seg å være falsk: hvem er egentlig de involverte?

Politiarbeidet driver etterforskerne rundt omkring i Buskerud og Oppland, til Svolvær og Brüssel, og trådene peker etter hvert til Litauen og også Tyrkia. En forsvinningssak utvikler seg etter hvert til å omfatte dypdykk inn i et syndikat, og flere drap følger mens spenningskurven hele tiden stiger.

Dette er altså en nær-realistisk krimfortelling hvor forfatteren virkelig har brukt av egne og kollegaers kunnskaper og erfaring for å være så autentisk som mulig.

Ingen kan ta Greftegreff på det politifaglige. Vi vanlig, dødelige lesere rives med i arbeidet og deduksjonene som gjøres på samme måte som Horst skriver nær-realistiske politiromaner. Her er det svært mange tråder som vikles i hverandre, det er rivende action, vonde og gode øyeblikk i en intens, spennende murstein av en krim. Greftegreff nøster det hele sammen på imponerende vis: ikke en eneste løs ende finnes til slutt. Det utløselige får absolutt logiske konklusjoner.

Dessverre er ikke dette en bok du lett kan finne hos den fysiske bokhandleren, men du finner den hos alle nettbokhandlere. For deg som liker realistisk politikrim og en spennende, intrikat fortelling er dette en roman du ikke bør gå glipp av. Greftegreff skriver svært godt, han er genresikker og holder utmerket godt på leseren.

Kalde fakta:

lest 3 217 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL