Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Riktig god jol!

Tittelen er ikke et resultat av kryssede øyne og tiltagende galskap som følge av refusjon. Neida, ordet  Jul kommer fra det norrøne jól, eller, for å være helt korrekt: jólablót. Juleblot! Altså, den festen som vår djerve forfedre iverksatte for å feire midtvinterdagen – som opprinnelig fant sted den 12. januar, ved den første fullmånen etter den første nymånen. Dette var en skikkelig hedensk offerfest som pågikk da året var på sitt kaldeste.

 

Free pic from Unsplash,free graphic from Pixabay.

Godt blot!

De lærde strides om hvem man faktisk feiret denne dagen for, om det var til ære for de døde eller guden Frøy (denne guden var det mannlige motstykket til guden Frøya), eller om festen var for å feire solen slik at den kom tilbake. Hvis sistnevnte er tilfelle, har forfedrene våre det til felles med blant annet Aztekerne og Mayaene. Aztekerne var de ivrigste sol-ofrerne, her ble det ofret mennesker over en lav sko, og kjøtt fra disse ofringene var faktisk et viktig proteintilskudd til befolkningen. No kidding.

 

Det opprinnelige jólablótet (drikke jol) var en gedigen fest som varte i tre dager. Her skulle man drikke øl og blote for gudene. Selve blotet (offeret) bestod av ofring av mat og drikke og rituell slakting av dyr.  Blodet fra det ofrede dyret ble skvettet behørlig på deltagerne og på vegger, gulv og inventar i hovet – blotshuset. Ved det påfølgende blotsgildet ble kjøttet spist og mjøden drukket til ære for forfedre og gudene.

 

Joletiden har alltid vært preget av kontrasten mellom glede og uhygge, for under jolefeiringen var kreftene fra Reia løse; dette er en horde av døde, vandøde, trollfolk og andre uhyrligheter som for rundt og lagde uhygge for folk og fe.

 

Festen tok slutt i Norge på 900-tallet da den kjedelige Håkon den gode (Adalsteinsfostre) endret feiringen til Jesus fødsel og flyttet festdagen til 25 desember. Olav den hellige (Haraldsson) satte en endelig stopp for moroa ved å forby det hedenske blotet på nevnte dag. Det eneste de nevnte herrer tillot videreført var selve ordet, Jul.

 

I folketroen har likevel den opprinnelige juledagen, 12. januar, overlevd som en av årets farligste dager.  Så husk det: Den 12. januar må du for all del først kle på den høyre siden av kroppen når du står opp. Hvis ikke, går det deg ille!

 

 

… Og for deg som sysler om å skrive en historisk roman, eller med å leke deg med elementer fra vår egen fortid: her er det mye gull å hente!

 

Riktig godt blot til alle!

 

lest 4 495 ganger

 

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
eldste
nyeste mest stemt på
Inline Feedbacks
View all comments

[…] ønsker alle en riktig god jul og en god jol! Det blir det i alle fall for […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL