Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rent gull fra Japan

1Q84

1Q84 – fantastisk litteratur!

Noen bøker gir et så uutslettelig inntrykk at man blir oppriktig lei seg når siste punktum er lest. Så er tilfelle for Haruki Murakamis 1Q84. Jeg har lest den samlede bok 1 & 2 og kommer til å gå gjennom ild og vann og helvete for å finne bok 3. For etter at jeg har lest Murakami går det opp for meg hva som virkelig menes når man snakker om utsøkt litteratur. Dette er litteraturens Dom Perignon Rose 1959. Denne mannen er soloppgangens rikes litterære ungdomskilde. Han har skapt et univers og karakterer som eksisterer på et plan langt overfor det begripelige. Det burde rett og slett ikke være mulig å skrive så fantastisk. Han må rett og slett være en litterær inkarnasjon fra en fjern galakse hvor innbyggernes åndsliv eksisterer i en høyere dimensjon.

For det første er 1Q84 en ekstremt spennende thriller. Vi følger to tilsynelatende forskjellige mennesker som opererer uavhengig av hverandre; en lærer og wannabeforfatter som heter Tengo, og en atletisk kvinnelig trener som heter Aomame. Sistnevnte viser seg raskt å ha flere fasetter siden hun også jobber som leiemorder.

Tengo får etter hvert et oppdrag med å være ghostwriter og redaktør for en upublisert ung jente som har levert et lovende manus i forbindelse med en debutantkonkurranse. Manuset blir til en bok, og boka vinner debutantprisen og tar Japan med storm. Det Tengo naturligvis ikke kan vite er at denne boka har startet en rekke med hendelser som snur opp ned på alt.

Bokas noe underlige tittel ”1Q84” henspeiler til en parallell utgave av 1984, året hvor handlingen finner sted. En ny måne åpenbarer seg på himmelen, men ikke for alle, først kun for Aomame, så får Tengo. Men finnes månen, egentlig? Eller er den rett og slett bare et tegn på at to sjeler har åpenbart seg for hverandre?

1Q84 er også en rørende og tårevåt kjærlighetshistorie. Det er en fortelling om korte glimt av lykke, om et savn som alltid er der, og om det vonde i den umulige kjærligheten.Bok 1 og 2 avsluttes varmt, vakkert og tåredryppende, og som leser vil du så inderlig gjerne at det ikke skal ende slik, men vent: det finnes jo en bok 3!!

Haruki Murakami

Haruki Murakami – soloppgangens litterære stormester!

Murakamis språk, beskrivelser og persongallerier er ekstremt detaljert og rikt. Han tegner ekstremt overbevisende karakterer. Her er en liten smak på  Ushikawa – en budbringer som forsøker å kjøpe Tengos taushet.

Tengo liker ham ikke, og her tenker han om personen:

Om han ikke la fingrene imellom, var førsteinntrykket av denne mannen noe på linje med et ubestemmelig, vemmelig vesen som ålte seg opp fra et mørkt hull i bakken. En uidentifiserbar, sleip og glinsende organisme som ikke tålte dagens lys Haruki Murakami

og litt senere:

…Når han lo, åpenbarte tanngarden seg i all sin gru. Som et pæleverk på en strand noen dager etter en flodbølge sto tennene og strittet i alle retninger og viste fram alt mulig bøss som hadde hektet seg fast i dem…”Haruki Murakami

Like intenst og detaljert slipper han oss inn på alle aspekter i denne romanen, alt fra personer til bygninger til drømmer og til sex og ubehagelige perversiteter. Alt blir presentert så naturlig og lekende og elegant, uten en eneste gang at man sitter igjen med følelse av at dette var for mye.

Jeg kan ikke annet gjøre enn å falle på kne og presse håndflatene i gulvet i ydmyk ærefrykt overfor dette fantastiske stykket litteratur. Hvis du vil deg godt, da skal du lese Murakami.

Kalde fakta:

 

lest 5 460 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
eldste
nyeste mest stemt på
Inline Feedbacks
View all comments

[…] kan gjøre virkelig gode kupp. Blant annet kan du sikre deg Haruki Murakamis tredje bok av «1Q84«, 200 kroner billigere enn normalt. Det er intet mindre enn et kupp, spesielt hvis du har […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL