Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Svett på eteren!

For første gang i mitt forfatterliv har jeg fått gleden av å snakke på radio. Og det med selveste NRK!

 

Da undertegnede kom tilbake fra ett års feltarbeid i London (i forbindelse med hovedfaget mitt i Sosialantropologi ved UiO – etter å ha tilbragt ett år i diverse spiritistiske miljøer med relativt unike opptakskassetter* fra dette) – havnet jeg for første gang i mitt liv i et radiostudio på Marienlyst. Det er jo ikke hver gang de kunne intervjue noen som faktisk har forsket på noe slikt, og i tillegg avspille opptak fra seanser på eteren …! Det var morsomt, for jeg kunne uansett ikke bli svar skyldig den gang, ettersom den fremste eksperten på temaet jo var (og muligens er…) meg.

Men SÅ, svært lenge etter dette, har jeg igjen vært på tur til NRK og befunnet meg bak mikrofoner for annen gang i mitt liv. Tenk, NRKs morgensending (P1) for Hedmark og Oppland ville lage en liten sak med meg om bøkene mine – Belials Inferno og Isilds Vrede! Jeg ble utrolig glad da de foreslo dette, og en av intervjuerne hadde til og med lest dem begge. Vi snakker NRK, selve mastodonten! Så, den kvelden ble det et glass rødvin og et stort glis – som noe senere på kvelden og den påfølgende natten hadde stivnet hen mens svetten piplet og ukjente muskler begynte å dirre av nervøsitet. Dæven. Radio. NRK!

 

Originalt foto: Jonathan Velasquez på Unsplash

Utrolig morsomt og givende å få snakke om bøkene hos NRK! Originalt foto: Unsplash.

Hvem har vel ikke umiddelbart antatt fargen til et nykokt skalldyr når de har blitt utsatt for å måtte høre ens egen nasale og nervøse, stotrende stemme?

Grøss og gru!

Også jeg da, som hele livet har likt best å uttrykke meg skriftlig, og ikke minst: på den andre siden av reporterblokken! Som stivner og antar en form som gjør at jeg umiddelbart kan erstatte ett av steinansiktene på Påskeøya om jeg blir dyttet ut på en scene og må si noe meningsbærende til ulvene foran meg!

På den annen side: Dette var jo en kjempemulighet for å få lov til å si noe om bøkene mine. Det er verdt all verdens angst og uro. Så da var det grytidlig opp og hive seg på toget til Tigerstaden, mens tankene snurret rundt alt jeg har googlet om pusteteknikk og andre metoder for å bekjempe angsten. Slik fortsatte hjernen å spinne innen jeg trådte inn i gigantbygningen på Marienlyst og ble møtt av en profesjonalitet og en ro som fikk meg til å legge igjen børen av bly og redsel. Da jeg omsider befant meg med øretelefoner foran en mikrofon klarte jeg faktisk å puste rolig og gledet meg til å fortelle om bøkene og forfatterskapet.

Og så … så gikk alt som på skinner! Dette var faktisk noe av det hyggeligste jeg har vært med på i litteratursammenheng. Takk til NRK!

PS: Her er sendingen hos NRK! Jeg dukker opp 01:52:30 i sendingen og varer til 01:58:12!

Kassett
* For yngre lesere: kassetter var en type lydbånd på kortstokkaktig størrelse. Et lydmedium (og også medium for de tidligste dataspillene) som måtte snus når avspillingen hadde nådd enden. Det var fullt mulig å ta opp ny lyd over eksisterende lyd på dette mediumet som avløste LP-platene i sin tid.
TIPS: SNAKKE I RADIO

Om du skulle havne i en situasjon hvor du skal snakke i radio, har jeg samlet noen få tips som kan være gode å ha med seg.

Vær forberedt på spørsmålene, uten å låse tankene på kun én ting.

Sett deg slik at du puster lett! Pust med magen, og ikke glem å puste!

Lytt godt etter hva det blir spurt om! Ta deg tid til å tenke før du svarer, men ikke drøy for lenge!

Vær normalt høflig og vennlig. Det er ingen som er ute etter å ta deg.

lest 2 540 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
eldste
nyeste mest stemt på
Inline Feedbacks
View all comments

[…] gang jeg fikk en anmeldelse i en avis, nemlig Hamar Arbeiderblad. I tillegg ble jeg intervjuet på NRK Radio! Det er også en […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL