Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Finn henne – en iskald thriller

Jeg pleier å ligge unna bøker med blurber som «Internasjonal bestselger, trykket i over 22 millioner eksemplarer og utgitt i 30 land». Så var tilfelle med Lisa Gardners «Finn henne». Men, når man får en bok, da er filteret litt nedskrudd, og jeg gav meg i kast med en, for meg, totalt ukjent forfatterinne. Og det angrer jeg ikke på; de 440 sidene ble slukt, boken var faktisk såpass spennende at det var vanskelig å legge den fra seg. Dette er en helstøpt thriller, eller krimthriller.

Det er få, om noen døde partier i denne boken. Vi følger med en etterforsker som prøver å finne ut hva som har skjedd med en kidnappet ung kvinne, Flora Dane. Etterforskeren sliter med flere følelser overfor det angivelige kidnappingsofferet, ettersom Dane har en, mildt sagt, svært spesiell forhistorie.

For en del år tilbake ble hun også kidnappet, og da ble hun holdt innesperret i en trekasse/likkiste over svært lang tid. Kidnapperen brøt henne totalt ned, misbrukte henne, og, skal det vise seg etter hvert, fikk henne involvert i affærer jeg ikke kan røpe noe om her.

Denne forhistorien er skrevet så brutalt og iskaldt, så neglebitende og ryggfrysende ned til beinet at man ikke kan unngå å føle med den arme Flora Dane. Det er ikke måte på hvilken grad av forjævlighet som draperes rundt henne. Men dette skildres også intelligent; det er rett og slett ren angst og et fryktelig sinne som skapes, og det uten å male med alt for bred pensel slik så mange krimforfattere gjør. Gardner er ekstremt dyktig til å skape psykologisk noir og lefle med ren, ubetinget ondskap.

Samtidig er denne historien nærmest et skoleeksempel på hvordan Stockholmsyndromet faktisk kan inntreffe i et slikt spenningsforhold mellom kidnapper og den kidnappede. Dette skildrer hun mesterlig.

Vel, etter at årene har gått er Dane naturligvis merket for livet, og så blir hun minsanten kidnappet igjen, men denne gangen slår hun tilbake, for hun er en overlever, en kvinne som har vært i den varmeste svovelpølen i helvete før.

Det er her, ved dette anslaget, at vi møter etterforskeren DD Warren som stiller spørsmål ved om Dane muligens hadde forsetter etter denne siste kidnappingen, om dette var noe hun gjorde for å ta igjen … Er det slik? Og så, litt senere, forsvinner Dane forsyne meg nok en gang.

Vi følger etterforskerne, vi følger Danes forhistorie, vi følger Dane selv, og vi ledes etter hvert inn i et fryktelig, grusomt edderkoppnett av rendyrket ondskap og sadisme. Det hele er mesterlig. Punktum,

Når man har lest en slik bok blir man naturligvis nysgjerrig og finner ut at Lisa Gardner er en av USAs mest kjente krimforfattere. En slags amerikansk Karin Fossum på infam & infernospeed. Om du er på jakt etter en uhyggelig psykologisk krimthriller – da anbefales denne i aller høyeste grad!

Kalde fakta:

lest 3 090 ganger

0 0 votes
Article Rating
del på
Abonner
Gi beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Comodo SSL